Студопедия

Главная страница Случайная страница

КАТЕГОРИИ:

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника






КАНОН ПОКАЯННЫЙ






Господи Боже мой, спаси душу раба Твое­го, который кровию Твоею омыт, и отверзи ему двери царствия небеснаго.

Бога никтоже нигдеже виде. А где друг друга любим, Бог в нас пребывает, и любы Его совершенна есть в нас. О сем разумеем, яко в Нем пребываем, и Той в нас, яко от Духа Сво­его дал есть нам.

Глубоко сердце (человеку) паче всех, (и человек есть), и кто познает его?

От стражи утренния до нощи, от стражи утренния да уповает Израиль на Господа: яко у Господа милость и многое у Него избавление, и Той избавит Израиля от всех беззаконий его.

Глас 6

Песнь 1. Ирмос: Яко по суху пешешествовав Израиль, по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляе­ма, Богу победную песнь поим, вопияше.

 

Припев: Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Множества содеянных мною лютых по­мышляя, окаянный, трепещу страшнаго дне суднаго; но надеяся на милость благоутробия Твоего, яко Давид вопию Ти: помилуй мя, Бо­же, по велицей Твоей милости.

Покаяния отверзи ми двери, Жизнодавче: утренюет бо дух мой ко храму святому Твоему, храм носяй телесный весь осквернен; но яко щедр, очисти благоутробною Твоею милостию.

Слава:

Вседержителю Господи, вем, коли-ко могут слезы: Езекию от врат смертных возведоша, грешную от многолетных согреше­ний избавиша, мытаря паче фарисея оправдаша, и молюся: с ними причтав, помилуй мя.

И ныне:

На спасения стези настави мя, Бо­городице: студными бо окалях душу грехми и в лености все житие мое иждих; но Твоими молитвами избави мя от всякия нечистоты.

 

Песнь 3. Ирмос: Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесши рог верных Твоих, Блаже, и утверди­вый нас на камени исповедания Твоего.

Яко блудный сын приидох и аз, Щедре, жи­тие мое все иждивый, во отшествии расточих богатство, еже дал ми еси, Отче: приими мя, кающагося, Боже, и помилуй мя.

Объятия ныне Отеческая простер, при­ими, Господи, и мене, якоже блуднаго, Щед­ре, яко да благодарно прославлю Тя.

 

Слава:

Слава Тебе, не погубившему мя до­селе; слава Тебе, потерпевшему согрешения моя! Но приими мя, обращающагося, Благоутробне Отче, Сыне Единородный, Душе Святый, Создателю и Господи мой, и поми­луй мя.

И ныне:

На мне, Боже, показав всю благостыню, презри моих множество согрешений, яко Благодетель, Божественными Матере Твоея мольбами.

 

Песнь 4. Ирмос: Христос моя сила, Бог и Господь, чест­ная Церковь боголепно поёт, взывающи от смысла чиста, о Господе празднующи.

Увы мне, кто буду, что содею, грех содевая и Владыки не устрашахся безсовестный; сего ради прежде суда осужден есмь. Правосуде Благий, обратив, мя спаси, паче всех человек Тебе прогневавшаго.



Согреших, Господи, согреших Тебе, очис­ти мя! Несть бо кто, иже согреши в человецех, егоже не превзыдох прегрешеньми.

Слава:

Человеколюбче, хотяй всем спастися, Ты воззови мя и приими, яко благ, кающагося.

И ныне:

Господи, Господи, Егоже вся ужа­саются и трепещут от лица силы Твоея, Тебе припадаю, Безсмертне, Тебе молюся, Святый, спаси душу мою молитвами святых Твоих и Богородицы.

 

Песнь 5. Ирмос: Божиим светом Твоим, Блаже, утренюю-щих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бобга, от мрака греховна-го взывающа.

Отвержен во глубокую пучину сластей, Твоего благоутробия бездну призываю, Упра­вителю, спаси мя.

Благоутробия Источниче, даждь ми ныне умиление и воздыхание, яко да восплачу злых моих безмерная моря.

Слава:

В ремя живота моего мало и испол­нено болезней и лукавства, но в покаянии мя приими и в разум призови, да не буду стяжа­ние, ни брашно чуждему, Спасе, Сам мя ущедри.

И ныне:

Ты еси оружие наше, и стена, Бо­городице Дево, Ты еси заступление к Тебе притекающих, Тя и ныне в молитву движу, да избавлюся врагов моих.

 

Песнь 6. Ирмос: Житейское море, воздвизаемое зря напа­стей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

Умилосердися, спаси мя, Сыне Божий, помилуй, беснующыяся словом исцеливый, глас же благоутробный, яко разбойнику, мне рцы: аминь, глаголю тебе, со Мною будеши в раи, егда прииду во славе Моей.

Достойных покаяния плодов не истяжи от мене, ибо крепость моя во мне оскуде. Серд­це мне сокрушенное даруй, нищету же духов­ную, да сия Тебе принесу, яко приятную жерт­ву, Едине Спасе.



Слава:

Не имам дерзновения, Человеколюбче, воззрети и видети безмерную высоту, согрешив на небо, ни нарещися сын Твой, блудный, но ущедри мя туне, имеяй безмер­ную милость.

И ныне:

Судию, Егоже родила еси, Дево Марие, умоли в час суда мя ущедрити, Чис­тая, и спасти осужденнаго, едина Предста­тельнице роду человеческому.

Кондак

Душе моя, почто грехи богатееши, почто волю диаволю творйши, в чесом надежду полагаеши? Престани от сих и обратися к Богу, с плачем зовущи: милосерде Господи, помилуй мя грешнаго.

Песнь 7. Ирмос: Росодательну убо пещь содела Ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веле­ние Божие, мучителя увеща вопити: благословен еси, Боже отец наших.

Воззрети очима на небо не смею, окаян­ный аз, от лукавых моих деяний, но, яко мы­тарь, стеня взываю ти: очисти мя грешнаго и фарисейскаго лицемерия избави мя, един благоутробен, отцев Боже.

Разбиша ум мой разбойницы, и оставиша мя в язвах, еле жива, прегрешений моих, но исцели мя, отцев Боже.

Слава:

Безплодие зря многоболёзненныя души моея, еще потерпи, Христе, и не посецы мене, якоже смоковницу оную проклятую, отцев Боже.

И ныне:

Даждь ми помощь, молитвами Твоими, Всечистая, прилоги отражающи лю­тых обстояний.

 

Песнь 8 Ирмос: Из пламене преподобным росу источил еси и праведнаго жертву водою попалил еси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети; Тя превозно­сим во вся веки.

Камень отвалив ожесточения, Господи, от моего сердца, умерщвленную страстьми воз­двигни душу мою, Благий, и принести Тебе ваия, яко Победителю ада, во умилении, Владыко, сподоби: яко да вечный живот улучу, Едине Человеколюбче, песнословя Твою дер­жаву и благоутробие Твое во вся веки.

Неподобными обогатихся, окаянный, помышленьми, душу оскверних беззаконными сластьми, и тьма окружает мя отчаяния: озари мне сияние, Боже мой, покаяния, яко да про­славлю Тя благодарно во вся веки.

Слава:

Греховным недугом истаяваем, на одре отчаяния низлежу; темже мя, Врачу бо­лящих, посети Твоим человеколюбием и не остави мя уснути люте в смерть, Всещедрый, да вопию Тебе, милости Подателю: Господи, слава Тебе.

И ныне:

Мати Божия, Всесвятая, Стено христиан, избави раба Твоего, обычно зовущаго Ти прилежно, противостани скверным и возносливым помыслом, да вопию Ти: радуй­ся, Приснодево!

 

Песнь 9. Ирмос: Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини Ангельстии взирати; Тобою же, Всечистая, явися человеком Слово Воплощенно, Его же величающе, с небесными вои Тя ублажаем.

К Тебе прибегаю, Иисусе Сыне Божий, ме­не ради, окаяннаго, рабий зрак приемый: предстательством Безплотных Твоих помилуй мя.

К Тебе припадаю, Избавителю мой, мо­литвами Предтечи Твоего и всех Твоих проро­ков и праотцев помилуй мя.

К Тебе воздыхаю, Человеколюбче, греш­ников едино прибежище и надежда, Спасе всех, моленьми учеников Твоих, Тебе, Спаса нам проповедавших, помилуй мя.

К Тебе воздею руце мои, пострадавый за грешников, Сыне Божий, молитвами мучеников Твоих, кровь свою Тебе ради излиявших, помилуй мя.

Слава:

Несмь достоин воззрети и видети высоту небесную от множества неправд моих, слячен многими ужами железными, во еже не возвести главы моея. Но, о Благоутробный Господи, на мне яви всю благость Твою и не­достойна суща спаси и помилуй молитвами преподобных Твоих.

И ныне:

За благость Твою от Пресвятыя Девы родитися и на земли с человеки пожити изволивый, Слове Божий, Тоя предстательством и всех святых Твоих, от века Тебе угодив­ших, помилуй мя.

МОЛИТВА – БЛАГОДАРЕНИЕ ИЗ ДУХОВНОГО ЗАВЕЩАНИЯ

Слава Богу за все!

Слава Богу, что меня создал по образу Своему и по подобию!

Слава Богу, что меня, падшего, искупил!

Слава Богу, что обо мне, недостойном, промышлял!

Слава Богу, что меня, согрешившего, в по­каяние призвал!

Слава Богу, что мне подал слово Свое свя­тое, как «светильник, сияющий в темном месте» (2 Петр 1:19), и тем меня на путь истинный наставил!

Слава Богу, что мои очи сердечные про­светил!

Слава Богу, что подал мне в познание свя­тое имя Свое!

Слава Богу, что банею Крещения грехи мои омыл!

Слава Богу, что показал мне путь к вечно­му блаженству! Путь же есть Иисус Христос, Сын Божий, Который о Себе говорит: «Я есмь путь и истина и жизнь» (Ин 14:6).

Слава Богу, что согрешающего меня не погубил, но по Своей благости потерпел со­грешения мои!

Слава Богу, что показал мне прелесть и су­ету мира сего!

Слава Богу, что помогал мне в многораз­личных искушениях, бедах и напастях!

Слава Богу, что при бедственных и смер­тельных случаях меня сохранял!

Слава Богу, что меня от врага, дьявола, за­щищал!

Слава Богу, что меня лежащего восстав­лял!

Слава Богу, что меня печального утешал!

Слава Богу, что меня заблуждающегося обращал!

Слава Богу, что меня отечески наказывал!

Слава Богу, что мне объявил Страшный Свой Суд, чтобы я его боялся и каялся в гре­хах моих!

Слава Богу, что объявил мне вечную муку и вечное блаженство, чтобы одной избежать, а другого поискать!

Слава Богу, что мне, недостойному, пода­вал пищу, которою немощное мое тело укреп­лялось; подавал одежду, которою нагое мое тело покрывалось, подавал дом, в котором я упокоевался!

Слава Богу и за прочие Его блага, которые Он мне для содержания и утешения моему подавал! Столько я от Него получил благоде­яний, сколько дышал!

Слава Богу за все!

 



mylektsii.su - Мои Лекции - 2015-2021 год. (0.017 сек.)Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав Пожаловаться на материал