![]() Главная страница Случайная страница КАТЕГОРИИ: АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника |
Тема: похідна та її застосування.
1.Доведіть тотожність:
Доведення: розглянемо функцію: f (х)= f ‘(х)=sin2x(- cos2x + cos2x) Оскільки, f ‘(х)=0 при будь-яких х, то функція f (х) стала в R. Знайдемо значення функції в точці х=0. f(0)=(cos0)4 – 1/8 cos0 – 2(cos0)2 + 1/2cos0=-5/8. Отже на множині R виконується дана тотожність.
Розв’язання: переформулюємо завдання і знайдемо значення функції f(х)=1+2х+3х2+4х3+…100х99 в точці х=3. Очевидно f(х)=1+2х+3х2+…+100х99 = (х+х2+х3+…х100)’. Розглянемо тепер функцію S(х)= х+х2+х3+…х100. f(х)= S’(х), то f(3)= S’(3). Доданки функції S(x) утворюють геометричну прогресію, перший член якої х, останній х100, знаменник х. Функція S (х) – сума геометричної прогресії.
S’(х) =
f (3)= S’(3)= =
Розв’язання: нехай маємо многочлен y = х3 - 6х2 + 9х. Дослідимо на монотонність: y’ = 3х2 - 12х + 9 y’ = 0 при х1= 1, х2 = 3 При Отже y(3, 12341234) < y(3, 12344321), а це означає, що А< В Відповідь: А< В
Розв’язання: розглянемо функцію f (х) = х+cos х. Оскільки f ‘(х) = 1-sin х Функція f (х) = х+cos х зростає на множині всіх дійсних чисел, тому: f (1988) < f (1989), Тобто: 1988+ cos1988< 1989+ cos1989. Відповідь: cos1988< 1+ cos1989
|